((اولین نماز گُزار و نخستین مسلمان ))
در بیست و هفتمِ رجب ، پیامبر ( ص ) به رسالت مبعوث گردید و در روز 28 رجب ، حضرت امیرالمؤمنین ( ع ) ،اولین مَردی بود که با آن حضرت نماز اقامه فرمود و همچنین از زنان ،حضرتِ خدیجه (س) ، اولین شخصیتی می باشد که به پیامبر (ص) ایمان آورده و با ایشان نماز گُزارده است .
موارد فوق ، جزو مُسَلَّماتِ مذهبِ تشیع است ، لیکن در این خصوص مُستنداتی در منابعِ معتبرِ اهلِ سُنَّت وجود دارد که ذیلاً به ذکرِ چند نمونه از آن اکتفاء می نمائیم :
- هیچ کس در ایمان بر علی (ع) سبقت نگرفته :
عن ابن عباس قال : فرض الله الاستغفار لعلی فی القرآن على كل مسلم قال : و هو قوله : یقولون : «رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلاِخْوَانِنَا الَّذِینَ سَبَقُونَا بِالاْیمَانِ» و هو السّابق .
ترجمه : ابن عباس می گوید : خدا استغفار را برای علی ( ع ) در قران بر هر مسلمانی واجب نموده و آن (در آیه 10 سوره مبارکه حشر )می باشد که می فرماید: (پروردگارا ! ما و برادرانمان را که در ایمان بر ما پیشى گرفتند، بیامرز) و منظور از سبقت گیرنده در ایمان ، علی است .
📚(شرح نهج البلاغة، ج 3 ص 256 وج 13 ص 224 خطبه 238 ) ( شواهد التنزیل ج : 2ص :336 )- علی (ع) اولین نمازگزار :
انس بن مالك مى گويد : «بُعث رسول الله( ص) یوم الإثنین و صلّى علیٌّ یوم الثلثاء»
ترجمه : رسول خدا( ص) روز دوشنبه مبعوث شد و على ( ع ) روز سه شنبه نماز خواند.
📚(سنن ترمذى ج 2، ص 214حدیث 3728) ،( المستدرک على الصحیحین، ج 3، ص 112 حدیث 4587)- اولین زن و مرد مسلمان :
(کانَ اَوَّلَ مَن اَسلَمَ خَدیجَه مِنَ النِّساء و عَلِیَّ بنَ اَبِیطالب مِنَ الرِّجال ) .
یعنی : خدیجه ( س ) ، اولین زن و علی ( ع ) ، نخستین مَردی بودند که اسلام آوردند .
📚(الصحیح من السیرة، ج 1 ص .251 و احقاق الحق ج 15 ص 346 ) تبصره :
اولین ایمان آورنده و نمازگزار بودنِ علی ( ع ) ، بدان معنی نیست که ایشان قبل از آن ، مُوَحِّد و نمازگزار نبوده ، بلکه به اعتقاد همه ی فِرَقِ اسلام ( اعم از شیعه و سنی ) ، امیرالمومنین ( ع ) و پیامبر ( ص ) ، قبل از بعثت نیز به آئین ابراهیمی مُؤمِن و مُوَحِّد بوده اند .بعنوان نمونه ،ابن حجر عسقلانی ، علیرغمِ تعصبِ شدیدی که دارد،از ابن سعد حسن بن زید ، روایت کرده که :
(( علیً لَم یَعبُدِ الاَوثانَ قَطٌّ و من ثَمَّ یُقالَ فِیهِ کَرَّمَ اللّه وَجهَهُ )) (یعنی علی هرگز بُت پرست نبوده است و به همین جهت به او « کَرَّمَ اللّه وَجهَهُ » گفته میشود )
📚 (الصواعق المحرقه ص 64و 118) ( و در الغدیر ج 3 ص 238 )برگرفته از دروسِ تاریخ تحلیلی اسلام توسط سید رضا نوعی ( حکیم )